Circ de Saturnalia 2017


Circ de Saturnalia es un cicle d'espectacles de circ durant el mes de Desembre a Vilanova i la Geltrú.


Inspirat en les Festes de Saturnalia, importants festivitats que es celebraven del 17 al 23 de desembre a l'antiga Roma. La festa del solstici d'hivern era l'esdeveniment social més important de l'any i es deia Festival de Saturnalia en honor a Saturn, el déu de l'agricultura i les collites. El 25 de desembre era la celebració del fi del període més fosc de l'any i el naixement del Sol, Natalis Solis Invictis (naixement del sol invencible) personificat en el déu Mitra. D'aquesta celebracó neix el que avui coneixem com les Festes de Nadal.

Tot començava en el temple de Saturn, amb un magnífic banquet (lectisternium) i al crit multitudinari de “Io, Saturnalia”, continuaba amb l'intercanvi de regals i continu festeig, ambient que produïa una relaxació de les normes socials, oblidaven per uns dies les regles que els oprimien durant la resta de l'any. Els fills invertien els papers amb els seus pares i passaven a ser els caps de la casa. Cada família havia de triar un Rei de la Saturnalia, o Senyor del Desgovern, que podia ser un nen. Es tancaven les escoles, els tribunals i les tendes, es paraven les guerres, s'alliberava als esclaus, i es cometien tot tipus d'excessos amb la beguda i el menjar. Era la festa de la llibertat, la desinhibició i el caos. S'organitzaven jocs, bacanals, balls de màscares i espectacles desenfrenats que estaven prohibits la resta de l'any. Viure i deixar viure, era el lema de aquesta festa pagana.

Aquest cicle té l'objectiu de promoure la creació, la producció i la programació d'espectacles de circ de qualitat a la nostra ciutat.


Programació I Circ de Saturnalia 2017Los Galindos - UDUL - Plaça de les Neus
16 de Desembre 18h i 21h. / 17 de Desembre 12h i 18h.
Entrades: 8 € preu únic.

Los Galindos instal·len la seva iurta per oferir-nos l'espectacle "UDUL".

Inspirats en la rítmica del Vodevil en una primera motivació sorgida en cercar la transformació escenogràfica de la iurta i el seu espai escènic. Els personatges són els protagonistes d’una seqüència de situacions que reescriuen amb tenacitat, amb convenciment, amb naturalitat, més enllà del conflicte o l’entesa; perseveraran en desencallar les situacions fins a vendre’s a qualsevol preu per seguir existint, si cal, fins a la hilaritat. La paraula del vell llenguatge corporal que ens aporta el nostre bagatge, es reinventarà…

Fitxa Artística:
Direcció artística: Bet Garrell i Marcel Escolano – Los Galindos
Concepte i creació: Silvia Capell, Bet Garrell i Marcel Escolano
Tècnic i constructor: Benet Jofre
Escenografia: Los Galindos
Producció: Los Galindos
Duració: 50 min.

Espectacle de circ inclós en el projecte De Mar a Mar – Pyrénées de Cirque. Projecte transfronterer França-Espanya que pretén millorar l'orientació, la formació, l'acompanyament dels artistes de circ, i en particular els artistes emergents, creant enllaços solidaris amb el conjunt de la professió, als dos costats dels Pirineus.

CAC Saltimbanqui - SATURNALIA - Teatre Principal
29 de Desembre 21h. / 30 de Desembre 18h.
Entrada Anticipada: 10 € / Entrada a Taquilla: 12 €

SATURNALIA és un espectacle inspirat en les Festes de Saturnalia, dedicades a Saturn, déu de l'agricultura i les collites. La celebració del fi del període més fosc de l'any i el naixement del Sol, el soltici d'hiver. Sembla que d'aquesta celebració neix el que avui coneixem com les Festes de Nadal.
A Saturnalia tot és possible, un món capgirat, la gravetat es torna ingravidesa, l'ordre es transforma en caos, la foscor deixa pas a la llum, els esclaus convertits en amos i els amos en esclaus, els fills en pares i els pares en fills. Sota l'atenta mirada del Rei de Saturnalia, encarregat de mantenir la festa, la diversió i la llibertat. Viure i deixar viure, io Saturnalia !!!

Fitxa Artística:
Idea original: Centre de les Arts del Circ Saltimbanqui
Direcció artística: Mar Rojas i David Marfil "Txupi"
Producció: CAC Saltimbanqui
Disseny d’il·luminació i so: David Marfil “Txupi”
Duració: 60 min.

Una producció i creació del Centre de les Arts del Circ Saltimbanqui, dins del marc del programa de Suport a la Creació Singulart de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, qué parteix de la voluntat de vetllar pel desenvolupament a la ciutat de les manifestacions escèniques i visuals realitzades pels creadors locals i comarcals que tenen per objectiu tant la seva professionalització com també projectes professionals de jove creació o de format innovador i amb un cert risc creatiu.

Amb el suport i la col·laboració